úterý 6. září 2016

Nástup do školky?

Ahoj.
Nedokážu si představit, že příští rok by měla dcera nastoupit do mateřské školky. Myslím si, že rodiče tuto situaci berou mnohem hůř než děti. Když dítě přijde do školky, vidí všude samé hračky a kamarády. Rodiče vidí všude rozbitou hlavu a myslí si, že to dítě bez nich nezvládne.

DESATERO RAD JAK ZVLÁDNOUT NÁSTUP DO ŠKOLY

1. Užijte si volné chvilky. Dávejte dítě prarodičům často na hlídání. Řekněte dítku, že odcházíte ale přijdete si pro něj. Hlavně to nedělejte tak, že přijdete k rodičům a ve dveřích vám matka vezme dítě a řekne běž ať si tě nevšimne a zavře vám před nosem , v tu chvíli bych ty dveře proskočila (vlastní zkušenost). Pokud je dítě často hlídané různými lidmi, rychleji si zvykne ve školce.

2. Informujte! Každý je nervózní, když neví do čeho jde, že?  Informujte dítě o teoretickém pláně co se dělá ve školce. Není na škodu několikrát chodit okolo školky a na chvilku se zastavit a ukazovat například, jak si děti hrají na zahradě.

3.Strach ze samoty. Dítě se bojí samoty, nikoho tam nezná a stydí se. Jednoduché. Dejte dítěti s sebou oblíbenou hračku, pytlík bonbónů a už sám rozhodně nebude.

4.Plňte co slíbíte, nebo bude zle. Na to, že máte volné ruce a dítě je ve školce si zvyknete rychle a není problém vypustit vše z hlavy a prostě relaxovat. Řeknete svému prckovi, že přijdete po O a vy přijdete až kolem 15 h? Dokážete si představit co se tomu dítěti honilo hlavou? Garantuji vám, že dítě už do školky chtít znova nebude, Bude se bát, že ho tam necháte.

5.Samostatnost je výhra. Tento článek nepíši pro lidi co děti ve školce už mají, tento článek píši spíše pro matky, které mají děti mladší nebo dokonce ještě nenarozené. Je veliká výhoda vést dítě k samostatnosti. Co se týče hygieny-umýt si ruce a jak to říct správně, utřít si zadek. Oblékání- dokážete si představit, že by učitelka musela obléknout a svléknout 30 děti a to i několikrát denně? S takovou by šla po pár letech do invalidního důchodu. Jídlo. Přece i pro dítě musí být pohodlnější,když si jídlo nakrájí samo a nemusí čekat až vychovatelka dokrájí 29 jídel, aby se dostala k jeho jídlu. Co myslíte?

6.Nevyhrožujte! Je trend, když už nemůžete říct dítěti : ještě jednou a řeknu to tátovi. Přiznám se, že se těším až dcera nastoupí do školy a já zpátky do práce. Ale, že bych dítěti vyhrožovala se školkou? Typu : jestli budeš zlobit nechám tě ve školce déle. V ten okamžik už dítě do školky nechce!!

7.Buďte chlap. Je velice těžké se s dítětem první den rozloučit bez pláče. Dítě pláče, vy pláčete také. Dítě vám vidí plakat a dostává hysterák. Buďte chlap a zadržte pláč a rozbrečte se až vás dítě neuvidí.  Nejlepší rada :-)

8.Slabší máte padáka. Jste velice úzkostlivá, že to dítě nezvládne? Vezměte s sebou první den partnera, babičku, kamarádku, aby rozbila nervozitu. Dítě z vás pozná, že s vámi něco je a bojí se co se děje. Nechce doprovod na sebe strhnout pozornost a vy si jen užívejte jak je to vaše dítko veliké a šikovné.

9. Adaptace? Je plno školek kde matkám dovolí doprovázet dítě několik dní své dítě. Podle mě je to blbost. Vezměte si, že všechny děti okolo už se začínají kamarádit a matka je svému dítěti pořád za zadkem.

10. Neslibovat odměny. Je fajn vzít dítě po prvním dnu do cukrárny. Ale slibovat mu každý den něco? Fuf já nejsem milionář ani blázen. Dítě pak bude vyžadovat hračku každý den a pokud nebude zažijete peklo na zemi.


Snad vám nějaká rada pomohla. Mě rozhodně ano.

Ahoj zítra.





Žádné komentáře:

Okomentovat